2476

Node.js ile Sıfırdan İleri Seviye Web Geliştirme

Node.js ile MySQL

Node.js dersleri serimizin bu bölümünde node.js projelerinde mysql veri tabanı servisini nasıl kullanırız, öğrenelim.

Node.js ile MySQL

Node.js projerinde bir çok veri tabanı servisini kullanabiliriz. Bunlardan bazıları; MsSQL, MySQL, Oracle, Mongodb, Firebase.

Burada önemli olan node.js platformunda kullanabileceğimiz veri tabanı servisinin node.js tarafıyla iletişimini sağlayacak olan ara yazılımıdır. Bu yazılımı yani mysql driver' ini npm üzerinden projemize inebiliriz.

MySQL Driver kurulumundan önce bilgisayarımıza Mysql araçlarını kurmamız gerekiyor.

MySQL Kurulumu

https://dev.mysql.com/downloads/ adresinden mysql servisini indiriniz. 

MySQL bilgisayarımızda çalışan bir servistir. Kurulum sayfasından bu hizmeti kurmak için MySQL Community Server kurulumunu yapmanız gerekiyor. Kurulum esnasında servise erişim için belirlediğiniz parolayı unutmayınız.

MySQL servisine erişerek bu servis altından oluşturulan veri tabanlarını yönetebileceğimiz bir ara yüz uygulamasını tercihe bağlı olarak kurabilirsiniz. Bu uygulamayı MySQL Workbench linkinden yapabilirsiniz.

** MySQL Workbench ile veri tabanı nasıl yönetilir bunu anlatmayacağım. Burada node.js projemizden servise erişim sağlıyor olacağız. 

MySQL Driver Kurulumu

MySQL her hangi bir yazılım diline özel bir servis değildir. İstediğiniz yazılım diliyle mysql veri tabanı servisini kullanabilirsiniz ancak ilgili yazılım diliyle mysql arasındaki iletişim sağlayacak driver yazılımının daha önceden oluşturulmuş olması gerekiyor. Node.js platformu için geliştirilmiş mysql driver ini npm üzerinden kuralım.

npm install mysql2

** packages.json dosyasında mysql2 bilgisini kontrol ediniz ayrıca kurulum sonrasında node_modules klasörünün oluşturulması gerekiyor. Gerekli bilgiler için bir önceki dersimizi takip edebilirsiniz.

Node.js ile MySQL Bağlantısı

MySQL servisine bağlanmak için aşağıdaki bilgilere ihtiyacımız var. Bu bilgiler yerelde aşağıdaki gibidir ancak MySQL servisini bir firmadan satın aldıysanız bu durumda firma size bağlantı bilgilerini verecektir.

host: Mysql adresi. Yerel için "localhost"

user: Mysql servisine erişim için gerekli kullanıcı adı. Yerel için "root"

password: Mysql servisine erişim için kurulum anında belirtilen parola. 

var mysql = require('mysql2');

var connection = mysql.createConnection({
  host: "localhost",
  user: "root",
  password: "sadik123"
});

connection.connect(function(err) {
  if (err) { console.log(err); }
  console.log("Mysql bağlantısı oluşturuldu.");
});

connection nesnesi üzerinden bağlantıda bir hata gelirse console dan bu hatayı kontrol ediniz. hata yoksa "Mysql bağlantısı oluşturuldu." mesajını console da görüyor olacaksınız.

Bir sonraki dersimizde ise Mysql servisi üzerinden yeni bir veri tabanı oluşturalım.