Neden Javascript?
Javascript son zamanlarda en popüler diller arasında yerini aldı hatta Javascript listenin en başında diyebiliriz. Peki son zamanlarda bu kadar popüler hale gelen Javascript nedir?
Çoğu web geliştirici için Javascript sadece tarayıcıda yani client tarafında çalışan ve html içeriklerini hareketli hale getiren bir script dili olarak biliniyor.
Web sitemize eklediğimiz bir resim galerisi, bir butona tıkladığımızda bir pop-up kutusunun açılması gibi html içeriklerini hareketli hale getiren ve yıllardır kullandığımız programlama dili tabi ki Javascript. Bu yönüyle Javascript 'i yıllardır zaten kullanmaktayız. Ancak son zamanlarda Javascript' i bu kadar popüler yapan neden nedir?
Javascript dersleri video eğitimini incelemek için tıklayınız.
Javascript Neden Çok Popüler?
Son zamanlarda popüler hale gelen javascript frontend kütüphanelerinden Angular, React ve VueJs gibi kütüphanelerin kullanılmasındaki artış Javascript' i çok popüler hale getirmiştir. Çünkü Angular, React ve VueJs kütüphanelerini kullanabilmek için güçlü bir Javascript bilgisine ihtiyacımız var.
Ayrıca Nodejs sayesinde artık Javascript programlama dilini sadece frontend değil backend programlama dili olarak da kullanabiliyoruz ve baştan sonra nodejs ile dinamik bir web uygulamasını geliştirmek mümkün oluyor ve düşünün ki; kullandığımız dil tamamen Javascript.
Hatta Javascript ile Android ve IOS uygulamaları bile geliştirebiliyoruz.
Sizce tüm bu nedenlerden dolayı yazılım dünyası için Javascript olmazsa olmaz diyebilir miyiz ? Kesinlikle, evet!
Javascript Frontend Dilidir
Bazı web sitelerini ziyaret ettiğinizde sanki bir mobile ya da masaüstü uygulama kullanıyormuş hissine mutlaka kapılmışınızdır. Bu tür web uygulamalarını tamamen Javascript dili ile geliştirebilirsiniz.
Javascript dili daha çok frontend tarafında ele alınır bunun sebebi; javascript kullanarak bize veri sağlayacak bir rest api servisine istek göndererek json türünde bir veri elde elebiliriz ve bu verilerin oluşturulma kısmı backend diliyle gerçekleştirilir ancak Javascript bununla ilgilenmez. Veri sağlayacak servis hazırdır örneğin bir hava durumu tahmin servisi ya da bize anlık döviz kurslarını sağlayacak bir exchange servisi gibi. Bu servislere restful api servisi diyebiliriz.
Javascript kullanarak restful servislerine talebi göndeririz ve gelen json bilgilere göre sitemizi dinamik şekilde hazırlarız. Bu gibi işlemleri yalın javascript bilgisi ile yapmak mümkün ancak Javascript dilini daha etkin kullanabilmek için bazı Javascript kütüphaneleri çıktı ve bu kütüphaneler son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Bu kütüphanelerden bazıları Angular, React ve VueJs kütüphaneleridir. Bu kütüphaneleri kullanarak oldukça etkin ve güzel frontend uygulamaları kolaylıkla geliştirebiliriz.
Bu güçlü Javascript kütüphaneleri sayesinde Javascript kullanımı tabi ki çok fazla arttı. Buraya kadar bahsettiğimiz Javascript' in frontend tarafıydı peki ya Javascript' i Backend dili olarak kullanabiliyor muyuz? Evet.
Javascript Backend Dilidir
Nodejs sayesinde Javascript dilini artık bir backend programlama dili olarak kullanabiliyoruz. Yani javascipt ile hazır restful api servisi kullanmanın dışında servisin kendini de artık Javascript ile oluşturabiliriz.
Nodejs 'den önce yazdığımız Javascript kodlarını derleyip çalıştıracak olan Chrome Javascript V8 motoru sadece tarayıcı içerisinde barındırılıyordu. Google firması kodlarımızı çalıştıracak olan Chrome Javascript V8 motorunu Nodejs ismiyle bir paket haline getirip kullanıcılara sundu ve Nodejs sayesinde Javascript kodlarımızı tarayıcıya bağımlı olmadan tarayıcı dışında yani server tarafında derleyip çalıştırabiliyoruz.
Dolayısıyla Nodejs sayesinde Javascript' i bir web programlama dili olarak kullanabiliyoruz. Yani artık Php, Asp.net ya da Django ile ne yapabiliyorsak Javascript ile onu yapabiliriz.
Peki Neden Modern Javascript Diyoruz?
Web site geliştirmeyi bilen herkesin az çok aşina olduğu Javascipt dili artık kendini oldukça geliştirdi ve ES5-ES6-ES7+ şeklinde yeni versiyonlarla karşımıza geldi. Dolayısıyla klasik Javascript söz dizimlerinden başka artık kullanmamız gereken yeni söz dizimleri mevcut.
Javascript dersleri video eğitimini incelemek için tıklayınız.
Javascript Dersleri Kimlere Hitap Ediyor?
Javascript dersleri için her hangi bir programlama geçmişinizin olması gerekmiyor çünkü kursumuzda javascript dersleri size sıfırdan ileri seviyeye javascript programlamayı adım adım ve bol bol uygulama yaptırarak öğretecektir.
Ayrıca Javascript bilgisine sahip ancak Javascript bilgisini üst seviyeye çıkarmak isteyen tüm geliştiriciler kursumuza katılıp modern javascript tekniklerini öğrenerek, Nodejs, Angular, React ve VueJs kütüphaneleri için gereken alt yapıya sahip olabilirler.
Javascript derslerimizdeki temel öğretim şekli ilk olarak konuyu öğren ve sonrasında hemen uygulama şeklinde olmaktadır. Bu yüzden Javascript' e yeni başlayanlar için öğren-uygula tekniği kursumuzdaki öğretim kalitesini üst seviyeye çıkarmaktadır.
Javascript dersleri video eğitimini incelemek için tıklayınız.
Javascript Dersleri Kurs Planımız
Konu Başlıklarımız,
- Javascript Temelleri: 1.Seviye (Değişkenler,Operatörler,Objeler,Diziler)
- Javascript Temelleri: 2.Seviye (Koşul İfadeleri,Döngüler,Fonksiyonlar)
- Javascript ile Dom Manipulasyonu
- Javascript ile Events
- Proje #1 - Todo Uygulaması - Dom
- Proje #2 - Slider Uygulaması - Dom
- Javascript ile Nesne Tabanlı Programlama
- Javascript ile İleri Seviye Fonksiyonlar
- Proje #3 - Nesne Tabanlı Programlama ile Quiz Uygulaması
- Modern Javascript Teknikleri: ES6 / ES7+
- Proje #4 - Kurslar Uygulaması - ES6 Class Kullanımı
- Asekron Programlama & AJAX (Json,Restful Api, Callback, Promise, Fetch Api, Async & Await )
- Proje #5 - Profil Arama Projesi - Api Projesi
- Javascript Patterns
- Proje #5 - Ürün Katalog Projesi- Modüller ile Proje Geliştirme
- Nodejs & Npm
- Webpack, Babel & ES6 Module
- TypeScript
Kurs Boyunca,
- Her konunun kalıcılığını sağlamak için bir çok uygulama yapacağız.
- Bölüm sonlarında konuların hepsini kapsayan ödevlerimizi yapacağız.
- Kurs boyunca en gerekli konuları en gerektiği kadar detaylıca ve uygulayarak öğreneceğiz.
udemy ve sadikturan adreslerinde paylaşmış olduğum javascript dersleri serisini takip ederek ister video ister yazılı kaynaklar yardımıyla kısa zamanda javascript programlama alanında uzmanlık kazanın ve hayal ettiğiniz javascript uygulamasını gerçekleştirin.
Güçlü bir Javascript bilgisine sahip olmak son zamanlarda yazılım adına yapmamız gereken en önemli adımdır.
Bu kursumuzda modern javascript tekniklerini iyi bir şekilde öğrenerek nodejs, angular, react ve vuejs için güzel bir temel oluşturacağız.
Javascript dersleri video eğitimini incelemek için tıklayınız.