1363

Python ile Sıfırdan İleri Seviye Python Programlama

Python Nedir?

Python nedir, python neden bu kadar popüler bir programlama dilidir, öğrenelim.

Python Nedir ?

Python 1990 yıllarında geliştirilmeye başlanan öğrenmesi kolay, zevkli ve son zamanların en popüler programlama dillerindendir.

Python nesne tabanlı, zengin modüller içeren modüler yapıda yüksek seviyeli bir dildir.

Python dersleri yazılı dökümanları incelemek için tıklayınız.

python ile programlama

Bir programlama dilinin konuşma diline yakın bir şekilde program yazmamızı sağlama çabası dilin o kadar yüksek seviyeli bir dil olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla python programlama yüksek seviyeli bir dil iken makine dilinde program yazmamız alt seviye olarak adlandırılır.

Bilgisayarın anladığı tek dil makine dilidir, yani 1-0' lar diyebiliriz. Dolayısıyla bilgisayarın anladığı dil insanların dertlerini kolaylıkla anlatabileceği bir yapıda değildir. Öğrenmesi zor olan makine dilini kullanmak yerine günümüzde kullanabileceğimiz konuşma diline yakın komutlardan oluşan bir sürü üst seviye yazılım dilleri mevcuttur ve python da bu yazılım dillerinden biridir ancak python' ın kolaylığı diğer dillerden daha üst seviye bir dil olmasıdır. Çünkü python' ın çok kesin kalıpları yok örneğin ifadelerin sonuna noktalı virgül eklemiyoruz ya da parantez kullanma derdimiz yok dolayısıyla python nedir, öğrenmemiz oldukça kolay hale geliyor.

Python bir çok programlama dilinin aksine derlenmeye ihtiyaç duymadan çalıştırılabilir. Bu nedenden dolayı python programlama ile yaptığımız programların çalışması oldukça hızlıdır. Burada derlemeden kasıt python programlama kodları makine kodlarına çevrilmez sadece python programlama yorumlayıcının anlayacağı kodlara çevrilir. Dolayısıyla python 'ın çalıştırılması için python programlama yorumlayıcısının bilgisayarınızda yüklü olması gerekir.

Python Popüler Bir Yazılım Dilidir

Python öğrenmesi kolay ve hızlı bir dil olduğundan dolayı Python nedir dediğimizde destek bulabileceğimiz bir çok yazılımcı ve firma vardır. Bu yüzden python oldukça sağlam ve zengin bir kütüphaneye sahiptir. Örneğin web geliştirme ya da masaüstü uygulama mı yapmak istiyorsunuz ya da büyük veriler (big data) ile mi çalışmanız gerekiyor, bu durumda python programlama ile geliştirilmiş ve bir çok yazılımcı tarafından destek verilen oldukça zengin hazır kütüphaneler mevcuttur. 

Python açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. Yani herkes python kodlarını inceleyebilir ve python için geliştirme sürecine katkı sağlayabilir. Bu özgürlük python' ın gelişmesine ve popüler olmasına da katkı sağlamaktadır.

Neden Python Öğrenmeliyim?

Python' ın alternatifi kullanabilecek olduğumuz bir sürü programlama dili mevcuttur. Örneğin python alternatifi programlama dillerinden bazıları C#, Java, Javascript, C dilleri diyebiliriz. 

Programlama dili seçimi yaparken o dilin ne kadar popüler olduğu ve o programlama diliyle hangi platformlarda uygulama geliştirebileceğimiz oldukça önemlidir.

Örneğin;

  • Programlama dilinin sağladığı web framework' leri nelerdir?
  • Ya da mobil uygulama geliştirmek için yeterli destek var mı?
  • Ya da programlama dili ne kadar yoğun kullanılıyor?
  • Bir hata ile karşılaştığımda acaba hatamı çözecek yeterli kaynak mevcut mu?

Bu soruların cevabını iyi bir şekilde veriyor olmamız gerekiyor aksi halde zamanımızı boşa harcama ihtimalimiz olabilir.

Python bir programlama dilidir ve python dilini güzel bir şekilde öğrendikten sonra bir platforma yönelmeliyiz. Örneğin dinamik bir web uygulaması geliştirmek istiyorsak Django ya da Flask kütüphanesini kullanabiliriz ya da masaüstü uygulaması geliştirmek istiyorsak PyQt5 kütüphanesini kullanabiliriz ya da veri analizi mi yapmak istiyorsunuz bu durumda python ile kullanabilecek olduğumuz örneğin Numpy, Pandas isimlerinde oldukça güzel veri analiz kütüphaneleri mevcuttur.

Python modüler bir yapıdadır ve python ile kullanabilecek olduğumuz binlerce python modülü ve framework mevcuttur. Hatta python' ın pypi.org isminde bir kütüphane havuzu mevcuttur. Yani bir modül mü geliştirdiniz pypi.org 'dan bu modülü paylaşıp diğer yazılımcılara katkı sağlayabilirsiniz ya da yaptığınız işe göre hazır bir modülü pipy.org' dan bulup kullanabilirsiniz. Bu gerçekten çok güzel bir avantaj. İşte bu durum python' ın modüler bir yapıda olduğunu gösteriyor.

Python ile Neler Yapabilirim?

Python ile farklı platformlarda uygulamalar geliştirebiliriz. Ancak bir platforma özel uygulama türüne geçiş yapmadan önce ilk olarak python programlama dilini iyi bir şekilde öğrenmemiz gerekiyor.

Python Veritabanı

Python ile popüler veritabanı araçlarını kullanabilmek için geliştirilmiş olan kütüphaneler mevcuttur. Python ile ister SQL yapısı istersek de NoSQL database yapısındaki araçları kullanabiliriz.

Database araçları sadece python ile geliştirilmiş olan uygulamalara özel değildir. Popüler database araçlarını her hangi bir programlama dili ile geliştirilmiş uygulama için kullanabiliriz ancak burada önemli olan seçmiş olduğunuz database aracının o programlama dili ile çalışılabilmesi için geliştirilmiş olan bir aracı programı mevcut mu? Bu aracı programlama database driver denir.

Python ile SQL, MySQL, MongoDb, SQLite gibi popüler database araçları için geliştirilmiş olan database driver programları mevcuttur. Bu programları python modül hazuvundan (pipy) indirmemiz gerekir.

Python kursumuzda Mysql, SQLite ve MongoDb database araçlarının kullanmını öğrenmekteyiz. 

Python ile Web Geliştirme

Python ile dinamik web geliştirme yapabilmek için python ile hazırlanmış oldukça popüler ve güzel web framework' leri mevcuttur. Bunlardan en popülerleri Django ve Flask web framework' leridir.

python ile programlama

Python web framework' leri web geliştirme yaparken rutin işlerimizi oldukça kolay hale getirir.

Python ile web geliştirme yapabilmek için örneğin django kütüphanesini bilgisayarımıza pypi.org sitesinden indirmemiz gerekiyor ve indirdiğimiz web framework' ü aracılığıyla bir proje klasörünü komut satırı programı yardımıyla (cmd,powershell) kolaylıkla oluşturuyoruz. Oluşturulan proje klasörü içinde rutin bir çok iş bizim adımıza zaten yapılmış oluyor. Örneğin güvenlik açısından bazı önlemler hazır olarak geliyor ya da bir routing yapısı için gereken alt yapı oluşturulmuş ya da bir objeye bağlı olarak hazır bir yönetim panelini bile dakikalar içinde oluşturabiliyoruz.

Python kursumuzda Django web framework' ünü kullanarak dinamik web uygulamalarının nasıl geliştirileceğini öğreniyoruz. 

Python ile Rest API oluşturma

Farklı platformlarda geliştirilen uygulamaların birbiriyle iletişimi konusunda çok önemli hale helen Rest Api konusunu python da güzel bir şekilde ele alabilirsiniz. Örneğin; youtube üzerinden gelen verileri bir rest api üzerinden json veri olarak elde edip güzel bir web uygulaması ya da masa üstü uygulaması oluşturabilirsiniz. Ya da bir film sitesi yapmak istiyorsunuz bu durumda tüm film arşivini kendi oluşturacağınız veri tabanına eklemek zorunda değilsiniz zaten mevcut film ve dizi bilgilerini size sunan bir sürü film rest apisi mevcuttur. Örneğin themoviedb.org sitesinden rest api yardımıyla tüm film ve dizi bilgilerini alıp güzel bir film tanıtım sitesi yapabilirsiniz.

Python ile rest api oluşturmak için kullanabilecek olduğumuz kütüphaneler mevcuttur. Örneğin Django ya da Flask kütüphanelerini rest api oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Python ile Masaüstü Uygulama

Python ile cross platform bir masaüstü uygulamasını kolaylıkla oluşturabiliyoruz. Zaten gerekli kütüphaneler bizim adımıza oluşturulmuş ve kolaylıkla form üzerine sürükle bırak yöntemiyle kontrolleri ekleyip uygulamamızı hazırlayabiliyoruz.

Python ile masaüstü uygulama geliştirmek için kullanabilecek olduğumuz PyQt5 ve Ttkinter kütüphaneleri mevcuttur.

Python kursumuzda masaüstü uygulama geliştirmek için PyQt5 kütüphanesinin kullanımını öğreniyoruz. 

Python ile Makine Öğrenmesi

Machine Learning yani makine öğrenmesi, bir veri seti üzerinden çeşitli algoritmalar yardımıyla uygulamanızın farklı durumlara göre birşeyler öğrenme çabasına verilen genel bir isimdir. Machine Learning neredeyse her sektörde uygulama alanı bulabilecek bir yaklaşımdır. 

Python ile makine öğrenmesi alanında kullanabileceğimiz bir çok kütüphane mevcuttur. Örneğin;  Scikit-learn adında güçlü bir makine öğrenme kütüphanesi mevcuttur. 

Python ile Veri Analizi

Python veri analizi alanında oldukça kuvvetli ve popüler bir dildir. Rutin uygulamalarını python ile geliştirmeyip veri analizi durumunda python kütüphanelerinin güzel olmasından kaynaklı python' a yönelen bir çok yazılımcı mevcuttur.

python ile programlama

Son zamanlarda big data diye nitelendirilen büyük veri ile çalışma konusunda python oldukça başarılı bir dildir. Python da veri analiz kütüphanelerinden en popülerleri Numpy ve Pandas kütüphaneleridir. 

Python kursumuzda veri analiz kütüphanelerinden numpy ve pandas kütüphanelerinin kullanımını detaylıca öğreniyoruz. 

Python ile Bot Hazırlama

Python bot hazırlama konusunda oldukça güzel bir olanak sağlıyor. Çünkü bot yazılım yani örümcek türü yazılımları python ile yapabilmemiz için gereken oldukça güzel kütüphaneler python havuzunda bizi bekliyor.

Örneğin bir ürün karşılaştırma sitesi yapacağız ve ürün bilgilerini kendi veritabanımızda saklayacağız ancak anlık olarak değişen ürün fiyatlarını ise farklı alışveriş sitelerinden almamız gerekiyor bunun için requests modülü aracılığıyla ilgili web sitelerinin html kaynak kodlarına ulaşıp BeautifulSoup kütüphanesi ile ulaştığımız html kaynağı üzerinde kolaylıkla istediğimiz fiyat bilgilerini alabiliriz.

Ya da bir instagram bot' u yazmak istiyoruz ? Düzenli olarak kendi instagram hesabıma giriş yapsın ve istediğim bilgileri düzenli olarak kontrol etsin. Ya da bot' a vermiş olduğum kullanıcı listesini kendi kendine otomatik olarak takip etsin gibi rutin işlemleri sanki bilgisayar başında biri varmış gibi uygulamaya kendi kendine yaptırabilirsiniz.

Python kursumuzda web sitelerin html kaynaklarına requests modülü ile ulaşıp BeautifulSoup kütüphanesini kullanarak html dökümanından istediğimiz bir bilgiyi nasıl alabileceğimizi öğreniyoruz ayrıca instagram ve twitter için bot yazım uygulamalarımızda mevcut.


Kurs Sayfasına Git  
Paylaş