1118

Komple Uygulamalı Web Geliştirme Eğitimi

Bir Web Geliştiricinin Yol Haritası

Web geliştirme nedir ve bir web geliştirici olmak için hangi konuları öğrenmeniz gerektiğini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Web Geliştirme Nedir ?



Web Geliştirme alanı temel olarak ikiye ayrılır ; web tasarımı (frontend) ve web programlama (backend).

Bazen bir web sitesini sadece web tasarım bilgisiyle (html,css) hazırlayabiliriz ancak bazen tasarımdan öte web sitelerimizi bir yönetim paneli ekleyerek dinamik hale getirmek isteyebiliriz. Bu durumda bir web programlama dili kullanmamız gerekir. (asp.net, php, django, node.js vb.)

Komple web geliştirme video eğitimi için tıklayınız.

Komple web geliştirme yazılı eğitimi için tıklayınız.

Web Geliştirici Kimdir ?

Web geliştirici; her türlü amaca uygun bir web sitesinin tasarımıyla, yazılımıyla ya da aynı anda hem tasarım hem de yazılımıyla ilgilenen kişilere denir.

Eğer bir web geliştirici hem frontend geliştirici hem de backend geliştiricinin bilmesi gereken tüm konularla ilgileniyorsa full-stack web geliştirici olarak adlandırılırlar.

Çoğunlukla web geliştiricilerin çalıştıkları firmalara göre bu 2 farklı alanla ilgili sorumlulukları olabilir. Bazen bir web sitesinin geliştirilmesi aşamasında hem tasarım hem programlama kısmını bir kişi yapabilir.Bazen ise tasarım ve programlama kısmını farklı kişilerde üstlenebilirler.

Freelancer olarak çalışanlar ise bu 2 alana hakim olmaları gerekebilir.Sadece tasarım odaklı çalışmak sizi oldukça sınırlandırır. Hazırladığınız tasarımlara mutlaka yazılım yazmalısınız ki siteniz dinamik yani kullanıcı ile etkileşim içinde olabilsin.(Bilgi kayıt ve listeleme gibi)

Web Geliştirici Olmak için Ne Yapmalıyız ?

Her hangi bir teknik bilgi öğrenmeye başlamadan önce ilk yapılması gereken bir web geliştiricinin (web developer) kendini hangi konularda geliştirmesi gerektiğini iyi bilmesidir.

Çünkü başta ne öğrenmemiz gerektiğini bilmeden başlamak onca zamanımızı boşa harcamamıza eden olur. 

Genelde yapılan yanlış internetten düzensiz olarak çalışmaya başlamaktır. Çünkü; çoğu zaman birbirinin eş değeri araçları öğrenmeye çalışmamız bize büyük zaman kaybettirecektir ve bu zaman kaybından başka konuya karışık düzensiz bir şekilde girmek bu alanın çok zor olduğu hissine kapılmamıza neden olur ki , bu büyük bir yanılgıdır.

Zaten bu kursu hazırlamamdaki en büyük neden bu işe hevesli ancak bu işe nereden başlamalıyım ya da neler öğrenmeliyim gibi konuları açıklığa kavuşturmaktır.

Bir web geliştirici olmak başta zor ve karışık gözüksede planlı ve zamana yayarak çalışmak bu sürecin oldukça kolay olduğunu gösterecektir.

Peki Bir Web Geliştirici Neler Öğrenmelidir ?

Tasarım yani frontend tarafından baktığımızda bilmeniz gereken konular Html, Css ve Javascript konularıdır. Bunlar web tasarım için en temel konulardır.

İlk etapta Javascipt bilmemize gerek yok sadece html, css bilgisiyle de güzel tasarımlar yapabiliriz. Örneğin bir şirketin tanıtım sitesi gibi.

Tasarımlarımızı daha kolay ve etkili bir şekilde daha kısa zamanda hazırlayabilmek için ise hazır css kütüphanelerini bilmemiz işimizi oldukça kolaylaştırır. Bu hazır css kütüphanelerinden en popülerleri ise Bootstrap, Material kütüphaneleridir.

Frontend alanı son zamanlarda çok popüler hale geldi. Bu popülerleğin nedeni ise kesinlikle Javascript' dir. Çünkü sadece html ve css güzel tasarımlar yapabiliriz ancak tasarımımıza hareketlilik kazandırmak istediğimizde ise Javascript kullanmamız gerekir. Örneğin açılır popup kutusu gibi.

Ayrıca son zamanlarda api üzerinden bilgi alışverişi popüler hale geldiğinden dolayı popüler Javascript kütüphanelerinden olan Jquery,​ Angular, React, VueJs, KnockoutJs vb. Javascript kütüphanelerini bilmek kesinlikle bize büyük artı katar.

Programlama yani backend tarafından baktığımızda ise karşımıza bir çok alternatif çıkmaktadır. Bu alternatiflerden en popülerleri ise Asp.net , Php , Java , Python , NodeJs dilleridir. Bu alternatiflerden en doğru olanı seçmek için bazı kriterler mevcuttur tabi ki bunlar beklentilerle değişiklik gösterebilir.

Örneğin ; her hangi bir firmaya bağlı kalmadan freelancer olarak kendi kendinize çalışıyor iseniz bu durumda hangi web programlama türünü öğrenmeniz aslına bakarsanız önemli değil çünkü bir web sitesinin yapımında hangi web programlama türünün kullanıldığı müşterinizi pek ilgilendirmez çünkü müşteri için önemli olan bir web sitesinin düzgün çalışmasıdır.

Bir alışveriş sitesi farklı web programlama dilleri kullanılarak yapılabilir görüntü açısından hiç bir farkı olmaz ancak sitenizi yapım aşamasında yazdığınız kodlar farklılık gösterir ki siz kendinizi hangi web programlama türünde rahat hissediyorsanız onu kullanabilirsiniz.

Ancak bir firmaya bağlı çalışacaksanız işte bu durumda hangi web programlama dilini kullandığınız önemlidir. Çünkü sizden beklentileri farklılık gösterebilir.Bu durumda iş ararken piyasadaki en popüler en çok kullanılan wen programlama dilini öğrenmiş olmanız size büyük katkı sağlayacaktır.

Peki bu Web Programlama Dilleri Nelerdir ?

Piyasadaki en popüler web programlama dilleri Asp.net , Php , Java , Python , NodeJs dilleridir. Ben bu kursumda sizlere Asp.Net Mvc anlatmaktayım. Bu web programlama türü piyasada oldukça popülerdir.

Planlı bir çalışma ile zaman kaybetmeden neyi öğrenmeliyim diye düşünmeden sadece kursumuza odaklanmanız büyük fayda sağlayacaktır.Çünkü ihtiyacınız olan tüm konular bu kursta anlatılmıştır.

Bir Web Developer'ın Yol Haritası isimli video'yu seyretmenizi tavsiye ederim. Video için tıklayınız.