Web Geliştirmede karşımıza ilk çıkan kavramlardan olan Frontend, Backend ve Full-Stack Web Geliştirici nedir ve ne yaparlar ?
Frontend tasarımla alakalı yani kullanıcıların web sayfası üzerinde gördüğü her nesneyle alakalı görüntüdür. Örneğin bir resmin sayfada nasıl göründüğü ya da bir butonun hangi renkte o zemine uyum sağlayacağı gibi konular frontend yani web tasarım kısmında çalışanları ilgilendirir.
Backend web sayfalarının programlama kısmını temsil eder. Yani bir web sitesi için hazırlamış olduğumuz yönetim paneli backtend kısmında çalışanların sorumluluğudur.
Örneğin; bir ürün kayıt sayfasını web tasarımcı (frontend) hazırlar ve sayfa altına eklenen bir kaydet butonu ile ürün bilgileri veritabanına kayıt edilmek istendiğinde butonun tetikleyeceği bir bilgi kayıt yazılımının olması gerekiyor bu yazılımın yapımı web programcısını (frontend) ilgilendirir.
Peki 2 temel başlıktan oluşan Web geliştirme her kişinin yapabileceği bir meslek midir ?
Tasarım yeteneği olan kişiler genelde frontend tarafında daha başarılı olurlar. Ancak başlı başına frontend ile uğraşmak çoğu zaman size çok kazanç getirmeyebilir. Çünkü dinamik olmayan bir web sitesi bir firmanın tanıtımından başka bir işe yaramaz.
Çünkü çoğu zaman web sitemizi ziyaret eden bir kişinin bilgilerine ihtiyaç duyarız ya da sitemizi ziyaret eden bir kişiye ürün satmak isteriz bu gibi durumların hepsi kullanıcı ile etkileşim içinde olmayı gerektiren durumlardır yani backend kısmınada ihtiyaç duyulur.
Ancak kurumsal büyük bir firmada çalışırsanız sadece frontend ile alakalı işler yapabilirsiniz.Çünkü çok büyük projelerde web sitelerinin yapımında görevler kişilere dağıtılır.
Ancak tersi durumda yani küçük ve orta ölçekli bir firmada çalışırsanız ya da freelancer olarak kendi işinizi yapmak isterseniz bu durumda frontend ve backend in yapacağı işlerin hepsi sizden beklenebilir.
Peki web geliştirici olmak zormudur ?
Hayır kesinlikle planlı bir çalışmayla bu mesleği yapabilirsiniz.Ancak doğru ve planlı çalışabilmek için doğru kaynağa ihtiyacınız var aksi halde bilgi karmaşası olan internette bir şeyler öğrenmek kolay olan bu süreci çok zormuş gibi gösterebilir.
En başta bu süreç için bir plan yapmak gerekir . Neler öğreneceğinize karar vermelisiniz.
Peki web geliştirmek için hangi araçlara ihtiyacınız var ?
Frontend kısmında başlayalım.Frontend kısmındaki en temel konular Html , Css ve Javascript bilmenizdir.
Bu kavramlar tarayıcılarla alakalı konulardır yani bu dilleri kullanarak yazdığınız her kod tarayıcı üzerinde çalışan ve tarayıcıya görüntü oluşturmak için kullandığımız araçlardır. Her web geliştiricinin bilmesi gereken en temel konular bunlardır. Bu kısım frontend'i oluşturur.
Temel olan bu konuları öğrendikten sonra bu alanda yapabileceklerimizi daha kısa zamanda yapmamızı sağlayan bazı hazır kütüphaneler vardır.Bu kütüphaneler tamamen Html Css ve Javascript üzerine geliştirilmiştir. Ancak 100 satırda yazdığımız bir kodu 5 satıra indiren bu kütüphaneleri öğrenmek gerçekten çok basit ve faydalıdır.
Bu kütüphanelerden en bilinenleri Bootstrap, Material-ul, Jquery, Angular, React, VueJs, KnockoutJs vb. yapılardır.
Frontend kısmından backend işlemlerine geçtiğimizde karşımıza server' in anlayacağı bir web programlama dilini kullanmak gerektiğini bilmeliyiz. Bize dinamik içerik üretecek olan ve server tarafında çalışacak olan dil seçimi son kullanıcı tarafından bakıldığında çok önemli değildir. Çünkü bize aynı amaca uygun web siteleri geliştirmemizi sağlarlar.
Ancak web programlama dili seçimi bize sunulan iş fırsatları açısından bakıldığında önem kazanır.Örneğin ; Microsoft firmasının yıllardır geliştirdiği en popüler en köklü web programlama platformu olan Asp.net 'i kullanmak size iş hayatınızda büyük fark yaratabilir.
Kullanabileceğiniz diğer bazı web programlama dilleri ise şu şekildedir ; Php, Python , NodeJs, Java..
Full-Stack Web Geliştirici ise hem frontend hemde backend kısmındaki konulara hakim kişilerden oluşur. Dolayısıyla bir full-stack web geliştirici bir web sitesinin hem tasarım hem yazılım aşamalarını kendi yönetebilir.
"Komple Uygulamalı Web Geliştirme Eğitimi" kursumuza katılarak ve başka hiç bir kaynağa ihtiyaç duymadan bir full-stack web geliştirici olabilirsiniz.